Hogyan válassz eszközöket?

Hogyan válassz eszközöket?

Nagyon sok információ kering a punch needle technikához használt eszközökről, hímzőtűkről, alapanyagokról, emiatt nagyon nehéz kiigazodni rajtuk, és megtalálni a legmegfelelőbb eszközöket. Szívesen megosztom Veled tapasztalataimat, de persze ezek szubjektívek. "Mindenki másképp csinálja," és más alapanyag válik be neki!

Az eszközök kiválasztásánál a legfontosabb szempont, hogy tudd, mit szeretnél elkészíteni, és milyen vastag fonallal szeretnél dolgozni. Sok-sok próbálkozás után én is rájöttem, hogy a megfelelő  F O N A L  +  T Ű  +  A L A P A N Y A G  kombinációja a kulcsa ennek az egésznek. Kis méretű alkotásokhoz, aprólékosabb mintákhoz vékony fonalat használok, olyan tűvel dolgozom, melyben pont megfelelően fut a fonalam, és olyan alapanyagba szurkálom, amelynek sűrűsége is pont ideális.

Léteznek olyan vékony punch needle hímzőtűk, melyekkel nagyon aprólékos, szinte miniatűr hímzéseket készíthetsz. Aztán persze a vékony tűk, melyekbe vékonyabb fonalak passzolnak, ezekkel kisebb, közepesen részletgazdag alkotásokat készíthetsz, mint például egy poháralátét, párnadísz, vagy falikép. A vastag fonalakkal és tűkkel ezzel szemben nagyméretű munkákon (pl. falvédő, szőnyeg) dolgozhatsz. No de először nézzük a tűket!

Punch Needle Hímzőtűk

A két legismertebb és legkeresettebb punch needle hímzőtű az Oxford és a Lavor tű. Mindkettőt használom, bár be kell hogy valljam, hogy az Oxford tűk az abszolút kedvenceim. Miért? Amellett, hogy szépek, ergonomikusak, a legjobb minőségű alapanyagokból, fából és fémből készültek, készítőjük, Amy Oxford is 100% lifetime garanciát vállal rájuk. Oxford tű még nem esett szét a kezemben, más márka már igen! :)

Egyetleg hátrányuk, hogy az Oxford tűk hegyének hossza fix, tehát ha hosszabb hurkokat szeretnél készíteni, hosszabb tűt is kell vásárolnod. Az Oxford tűk fine (vékony) és normal (vastagabb) fonalhoz kaphatók, összesen 8 darabot lehet belőle "begyűjteni" ezen belül is 5 féle tűhegy mérettel, ami nem kis befektetés, és csak azoknak ajánlott, akik hosszú távon és nagyon komolyan szeretnének a technikával foglalkozni. Kezdők számára a normál 10-es méret javasolt, mely vastag, 6-7-es kötőtű méretű fonallal működik jól, és nagyon élvezetes vele tanulni.

A Lavor punch needle hímzőtűk ezzel szemben 3 méretben léteznek, vastag, közepes és vékony fonalhoz, azonban ez esetben a tű hegyének hossza állítható! A nyelet megfogva egy kis csavarintással hosszabb tűhegyet kapunk, és nem kell nyolcféle tűt megvásárolnunk. Előnyük egyben a hátrányuk is, mert az állíthatóság miatt a tűhegy lazább, lötyögősebb a szárban, kialakítása sem olyan profi, mint az Oxford tűké, másképp siklik a vászonban, úgy érzékeltem, hogy kicsit nehezebb vele dolgozni. Ez annak is köszönhető, hogy az Oxford tűk nyelén nyílt csatorna fut végig, ez aerodinamikailag is kedvezőbb tulajdonságokkal ruházza fel őket, vagyis kisebb erőfeszítéssel tudod őket átszúrni a vásznon. Ennek ellenére a Lavor tűkkel is ugyanolyan szép eredményt lehet elérni, sőt talán egy lehetnyivel vastaggabb fonalakat is befűzhetsz a nagy tűbe.

Apropo - tűbefűzés... Az Oxford tűn végigfutó nyílásnak hála ez ott 1 másodperc, mivel csak "bepattintod a fonalat", a Lavor esetében picit macerás, hiszen drótocskákat kell bedugdosni az üreges tű hegyén át a végéig, hogy áthúzd a fonaladat, ami akár perceket is jelenthet. Ez például gyors színváltásokat nem igazán tesz lehetővé... 

Persze léteznek a piacon egyéb márkák is, mint például a Milward, Clover, stb. hímzőtűk, de ezek vagy az Oxford tű utánzatai, vagy pedig elég silány minőségű műanyag megoldások, melyekkel dolgozni is nehéz, és az élettartamuk is nagyon rövid. Van egy-két nagyon kedvező árú típus, ami beválhat, de mivel nincs számottevő tapasztalatom velük, ezért inkább nem térek ki rájuk :)

Vásznak, alapanyagok

A technikához legalkalmasabb vászon kétség kívül a "Monk's Cloth" névre hallgató, 100% pamut, fantasztikusan rugalmas anyag, mely kifejezetten ehhez a technikához lett megálmodva. Az anyag olyannyira rugalmas, hogy a fonalat könnyedén, erőfeszítés nélkül tudod beleszúrni, nem szakad / reped, hanem utat enged a tűnek, így azt kihúzva a szálak szinte maguktól visszaugranak a helyükre. Csodásan rugalmas és javítható, egy élmény vele dolgozni!

Gyakran dolgozom még Floba vászonnal is, sőt, sokszor előnyben részesítem homogén szövése és természetes világos drapp színe miatt. Rugalmasságát tekintve ugyanolyan jó, sőt, vékonyabb fonalhoz nekem jobban be is vált, és az ára is majdhogynem a fele a Monk's cloth-énak.

Lehet persze kísérletezni, de az aida, kongré, juta, zsákvászon és egyéb fix szálú vagy durva szövésű anyagokat nem ajánlom, mert pont a rugalmasság hiányzik belőlük, mely révén nem szakadnék szét a tű beszúrásakor. 

Keretek

A legismertebb és leggyakrabban használt keretek a kör alakú keretek, melyek egyben a leginkább "pénztárcabarát" megoldások is. Semmiképp ne válassz fa vagy bambusz keretet, mert a felületük csúszik, nem fogja eléggé a vásznat. A műanyag keretek előnye, hogy könnyen elérhetőek és kedvező árúak. Hátrányuk, hogy némelyik nem túl szép, keretezésre, rámázásra nem alkalmas, tehát át kell keretezni a kész alkotást ha a falra szeretnénk felakasztani, illetve nagyobb méretű műveket sem lehet vele készíteni. (Nem beszélve a fenntarthatósági szempontokról...)

A műanyag keretek csúcsa a Morgan No-slip keret – a legprofibb keret, amivel valaha dolgoztam – mely kialakítása révén a legszorosabban fogja az alapanyagot, nem engedi kicsúszni. A keret belsejében található homorú / domború kialakítás extra stabilan fogja meg az anyagot. A magasabb ár ellenére hosszú távon ezt a keretet javaslom azoknak, akik nem csak kipróbálni szeretnék ezt a technikát.

Online és méteráru boltokban is kapható egy kedvezőbb árú, de kevésbé profi műanyag hímzőkeret, melynek szintén homorú/domború felületet alakítottak ki a belsejében, így ez is szépen, szorosan fogja az anyagot, és az ára is töredéke a Morgan keretének. A technika kipróbálásra alkalmas, hosszú távon azonban kevésbé ajánlatos, és minőségi problémák is felmerülhetnek használatukkor.

Méretet tekintve egy kb. 20 cm-es kör alakú kerettel már elég nagy felületet tudsz elkészíteni, hogy a technikával megismerkedj, de léteznek ennél jóval nagyobb keretek is. Minél nagyobb a keret, annál nehezebb lesz befeszítenünk az anyagot, ezért nagyobb munkák esetében mindenképpen strapabíróbb a Morgan keretek viszik a prímet. 

Amennyiben szeretnél nagyméretű alkotást készíteni, akkor létezik egy gripper strip nevű, apró szegecsekkel ellátott csík, melyet négyzet vagy téglalap alakú fa keretre erősítve bármilyen méretű alkotást készíthetsz. Az apró szegecsek nagyon stabilan fogják az anyagot, szinte csak "feldobod rá a vásznat", és nagyon könnyű mozgatni rajta az alkotást. 

A fonalakról is hamarosan mesélek! 

Előző bejegyzésemben pedig a technikával kapcsolatos "alapszabályokat" láthatod, melyek révén csodás, egyenletes hurkokat és öltéseket képezhetsz! Jó alkotást! :)

1 hozzászólás

Kedves Kriszta!

Érdeklődni szeretnék, hogy mikor várható a következő workshop?
Nagyon szeretnék részt venni.

Köszönöm és üdv,
Melitta

Melitta Molnár

Hozzászólás írása