5 punch needle alapszabály

5 punch needle alapszabály

Ha már nekifogtál a punch needle-lel való alkotásnak, előfordulhat, hogy olyan meglepetésekbe ütközöl, mint az egyenetlen öltések, vagy elszabaduló, kihúzódó hurkok...

Sokan kérdezik, hogy mégis mi tartja egyben a punch needle alkotásokat, ha egybefüggő hurkokból állnak? Hiszen ha egy picit meghúzod a fonal egyik végét, lebomlik az egész!?!?!? Vagy mégsem?

A punch needle nem úgy működik, mint egy kötés vagy horgolás, ahol a fonalvég meghúzásával odavan az egész munka... szerencsére :) A rugalmas alapanyagba olyan sűrűn és szorosan szurkáljuk bele a fonalat (ami ráadásul leginkább szúrós, tapadós) hogy nagyon nagy feszültség keletkezik, mely össztartja az alkotást. Egy megfelelő alapanyagokkal elkészített punch needle műre nem kell ragasztó, nem kell fixálni sem, hiszen régen is generációkon keresztül használtak egy-egy szőnyeget, mégsem bomlott szét.

Létezik azért pár "alapszabály" - nevezzük inkább jó tanácsnak, melyeket érdemes betartanod hogy egyenletes, szép munkákat készíts. Íme:

  1. A tű fém hegyét mindig teljesen szúrd bele a vászonba. Ha a tű hegyének fémrésze csak félig, vagy nem teljesen tűnik el a vászonban, akkor rövidebb vagy egyenetlenebb hurkok keletkeznek (hiszen a hurkok hosszát a tű hegyének hossza határozza meg). 
  2. Ne emeld túl magasra és ne húzd ki a tűdet, csak finoman csúsztasd a vásznon. Mintha a vásznon csúszva találná meg a következő helyet, ahová épp leszúrod. Ha túl magasra emeled a tűt, akkor a hurkokat is kihúzhatod, vagy szintén egyenetlen felület képződik és hátoldalon is megjelenhetnek apró, egyenetlen, buborékszerű hurkok. Ha mégis túl magasra emelted a tűdet, akkor se aggódj: húzd ki a nem tetsző részt, és készítsd el újra!
  3. A tű eleje mindig arra nézzen, amerre haladsz. Oxford tűk esetében a tű eleje az a rész, ahol a fonal befűzésére használható csatorna vagy nyílás látható. Szerencsére ez a rész még akkor is jól megfigyelhető, amikor a tű fémhegye a vászonban van. A nyílás mindig arra nézzen, amerre épp haladsz!
  4. Ha fordulni szeretnél, teljesen szúrd le a tűdet a vászonba, és úgy fordítsd el (az új menetiránynak megfelelő irányba).
  5. Mindig hagyj magadnak jó sok szabadon futó fonalat. Ha csak egy picit is nehezebben csúszik a fonalad, már akkor is egyenetlen felületű hurkok keletkezhetnek. Ehhez elég, ha rátekeredik a tűre a fonal, vagy véletlenül ráteszed az alkarod. Egy-egy fonalban megbúvó csomó pedig teljesen megakaszthatja a fonalat, és akkor úgy tűnhet, hogy nem működik a tűd! Nyugi, sokszor csak tényleg egy apró megakasztó tényezőről van szó, amit könnyen kiküszöbölhetsz :)

A következő blogbejegyzésben arról is olvashatsz majd, hogy milyen hosszúak az ideális öltések, és mikor mekkorát kell öltened ahhoz, hogy munkád az ideális mennyiségű hurkot tartalmazza, ne legyen túl sűrű vagy gyér. Hajrá! :)

Hozzászólás írása