Miért imádom a punch needle-t?

Miért imádom a punch needle-t?

Mert fantasztikusan kikapcsoló, megnyugtató, fantáziát felszabadító... :)

A punch needle egy kézi szőnyegkészítési technika, mely során egy üreges hímzőtű segítségével fonalat "szurkálunk" a vászonba, egybefüggő hurkokat képezve. Ezek a hurkok a kézimunka színén látszódnak, és tradicionálisan a "szőnyeg" felületet adták. A vásznat megfordítva, a hátoldalon pedig laposöltésekhez hasonló öltések képződnek.

Ha szőnyeget készítünk, ezek a laposöltések persze nem látszanak, viszont sokan ezt a felületet sokkal jobban szeretik, mint a felszínen megjelenő kesze-kusza hurkokat. A két oldalt kombinálva fantasztikusan gazdag, hullámzó felületeket alakíthatunk ki, nem beszélve a rojtokról, gyöngyökről, hímzésről, egyéb díszítő elemekről, mellyel punch needle alkotásunkat díszíthetjük. Egy lépcsőfokkal feljebb pedig még 3D-s mintákat is kialakíthatunk!

A punch needle egy nagyon könnyen elsajátítható technika, mégis oly sok lehetőséget rejt magában. Azért ragadott meg, mert bár nagyon egyszerűnek tűnik, a felületek, textúrák, színek, formák kombinációja szinte végtelen, csak fantáziánk szabhat neki határt!

A kötéssel vagy horgolással ellentétben semmilyen hálóhoz vagy "kötött rendszerhez" nem kell alkalmazkodnod, tűddel bármilyen mintát rajzolhatsz. Ha már begyakoroltad az öltéseket, a munkafolyamat felszabadító, kötetlen, szinte meditatív hatású, ezért kikapcsolódásnak vagy terápiás célokra is rendkívül alkalmas.  

Be kell valljam, hogy sokszor meggondolom magam alkotás közben, és újra elkészítek bizonyos részeket. A kötéssel, horgolással ellentétben a hibajavítás itt nagyon könnyű: munka közben is bármikor javíthatod, cserélheted a színeket, bármelyik területen, egyszerűen csak ki kell húznod a fonalat, és újra elkészítheted. Nem kell az egész munkát visszabontani, ezért a hibajavítás is gyerekjáték!

Lassan három éve találtam rá erre a technikára, azóta tanulom, alkotok, workshopokat tartok, és saját termékeket is készítek. Keress nyugodtan, ha szeretnéd megtanulni az alapokat, vagy csatlakozz valamely soron következő workshopomhoz :) Próbáld ki, és merülj bele, hidd el, magával ragad!

 

Fotó: Rácmolnár Milán

Hozzászólás írása